Advies op maat voor duurzaamheidsmaatregelingen!

3 september 2024 om 16:35

Dit artikel biedt inzicht in de recente richtlijnen van de AFM voor maatwerk hypotheekadvies gericht op energiebesparende maatregelen. Als financieel adviseur kunt u hiermee efficiënter werken, terwijl u de kwaliteit en zorgplicht volledig behoudt. Ontdek hoe u bestaande klantinformatie effectief kunt inzetten om zowel tijd als kosten te besparen.

De feiten 

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft recentelijk handvatten geboden voor het verstrekken van maatwerk hypotheekadvies, specifiek gericht op energiebesparende maatregelen aan woningen. Deze ontwikkeling sluit aan bij de bredere doelstelling van de overheid om de verduurzaming van woningen te bevorderen. Sinds 2021 is het eenvoudiger geworden voor consumenten om zonder uitgebreid advies een aanvullend hypothecair krediet tot € 25.000,- af te sluiten voor energiebesparende voorzieningen. Niet alle consumenten zijn echter in staat om dit zonder begeleiding te doen. Daarom biedt maatwerkadvies, waarbij gebruik wordt gemaakt van reeds beschikbare klantinformatie, een efficiënte oplossing. 

De beoordeling 

Als financieel adviseur biedt dit maatwerkadviesmodel u de kans om efficiënt te werken zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van uw dienstverlening. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat het gebruik van reeds beschikbare klantinformatie in het adviesproces zowel tijds- als kostenbesparend kan zijn. De AFM ondersteunt dit model, mits het voldoet aan de zorgplicht zoals beschreven in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Dit betekent dat u, als adviseur, zorgvuldig moet beoordelen welke informatie opnieuw moet worden ingewonnen en welke niet.  

Hierbij kunt u denken aan de volgende onderwerpen: 

- Doelstellingen (uw klant wenst de woning te verduurzamen) 
- Gezinssamenstelling/toekomstperspectief 
- Risicobereidheid 
- Kennis en ervaring 
- Loan-to-value (tot 90% van de woningwaarde kan met modelmatige waardering) 
- Vermogensopbouw 
- Risicoverzekeringen 

Het maximale krediet dient binnen de Loan-to-value te vallen en financieringslast is niet hoger dan de toegestane last volgens de Tijdelijke regeling hypothecair krediet. 

Als financieel adviseur kunt ook gebruikmaken van informatie die door eerdere hypotheekadviseurs is verzameld, mits deze informatie nog actueel en relevant is. 

Wat kunt u doen? 

Als financieel adviseur kunt u overwegen om dit maatwerkadvies aan te bieden aan klanten die hun woning willen verduurzamen. Begin met het vaststellen of dit type advies geschikt is voor uw klant. Maak gebruik van eerder ingewonnen informatie, maar beoordeel kritisch welke aanvullende gegevens nodig zijn om een gedegen advies te geven. Communiceer duidelijk met uw klant over wat er niet opnieuw wordt uitgevraagd en de mogelijke gevolgen daarvan. Leg informatie ook vast in uw klantdossier. 

Wat kan SVC voor u doen? 

SVC heeft veel ervaring met het inrichten van dienstverlening op maat. Wilt u ondersteuning bij het inrichten van uw adviesproces of uw proces laten toetsen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst. 




Proud member of
Logo PIAGROUP
Volg ons op LinkedIn
Op de hoogte blijven het laatste nieuws?
Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief!