De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft onlangs opnieuw gewezen op het belang van alertheid bij hypotheekfraude. In haar bericht van juni 2025 geeft de toezichthouder aan dat hypotheekaanvragen waarbij documenten zijn vervalst, zoals werkgeversverklaringen, loonstroken of bankafschriften, nog altijd aan de orde van de dag zijn. Dergelijke fraude vormen niet alleen een risico voor de geldverstrekker, maar ook voor de tussenpersoon of bemiddelaar die betrokken is bij de aanvraag.
Niet alleen fraudepreventie – ook incidentmelding vereist
Wat opvalt in het AFM-bericht is dat het toezicht zich niet enkel richt op het voorkomen van fraude, maar ook op de manier waarop financiële dienstverleners omgaan met signalen of vermoedens van fraude. De AFM verwacht dat ondernemingen die een rol spelen in het advies- of bemiddelingstraject hun integriteit borgen door incidenten tijdig en volledig te melden.
Een incident, zoals bedoeld in artikel 29 van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo), is elke gedraging of gebeurtenis die afbreuk kan doen aan de integere en beheerste bedrijfsvoering. Ook als er sprake is van een vermoeden van fraude – bijvoorbeeld wanneer een geldverstrekker, klant of derde melding maakt van mogelijk vervalste stukken – kan dit een incidentmelding vereisen bij de AFM.
Onjuist inschatten van meldplicht kan leiden tot toezichtmaatregelen
De AFM benadrukt dat het niet, onjuist of te laat melden van een incident ernstige gevolgen kan hebben. In eerdere situaties heeft de toezichthouder vastgesteld dat sommige organisaties incidenten onterecht niet melden, bijvoorbeeld omdat zij de medewerker in kwestie niet als beleidsbepaler beschouwen, of omdat een strafrechtelijke veroordeling nog ontbreekt. Dit zijn echter geen geldige redenen om af te zien van melding. Het feit dat een persoon namens of binnen de onderneming opereert, zoals in het geval van een verbonden bemiddelaar, franchisenemer of freelancer, is voldoende reden om bij signalen van fraude kritisch te beoordelen of een melding vereist is. De AFM kan, als een melding ten onrechte achterwege blijft, besluiten een waarschuwing te geven of verdere toezichtmaatregelen te nemen.
Wat betekent dit voor uw organisatie?
- Om risico’s te beperken, is het belangrijk dat u als financieel dienstverlener:
- Signalen van mogelijke fraude structureel vastlegt en beoordeelt;
- Een actuele incidentenprocedure heeft die ook bekend is bij de medewerkers;
- Te beschikken over een incidentenregister;
- Direct een melding overweegt bij vermoedens van vervalste documenten of fraude; en
- Contact opneemt met de AFM of een compliance-adviseur bij twijfel.
Het maken van een incidentmelding betekent niet dat direct disciplinaire maatregelen moeten worden getroffen. Wel verwacht de toezichthouder dat passende maatregelen worden genomen, en dat deze aantoonbaar en proportioneel zijn.
Wat kan SVC Groep voor u doen?
SVC Groep ondersteunt financiële dienstverleners niet alleen bij het opstellen en actualiseren van hun procedures, maar helpt ook bij de beoordeling van mogelijke incidenten en bieden wij ondersteuning bij het opstellen van een juiste en tijdige melding richting de AFM. Daarnaast is het ook mogelijk om bij SVC Groep een audit te laten uitvoeren naar de integere en beheerste bedrijfsvoering en de advieskwaliteit.
Wilt u meer informatie of onze compliance dienstverlening en/of bent u geïnteresseerd in een audit(arrangement)? Neem dan contact met ons op.