De casus en uitspraak
De verzekeraar had de rechtsbijstandverzekering van een consument opgezegd per de hoofdpremievervaldatum, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van twee maanden. De verzekeraar beriep zich op de contractsvrijheid en weigerde een reden voor de opzegging te geven. De consument betwistte deze gang van zaken en diende een klacht in bij Kifid.
De Geschillencommissie oordeelde dat, hoewel de verzekeraar juridisch het recht had om de verzekering op te zeggen, het niet verstrekken van een reden in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Dit kan de verzekeringnemer benadelen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering. Bovendien verplicht de Gedragscode Verzekeraars tot heldere en open communicatie met klanten. De opzegging werd daarom als onaanvaardbaar beoordeeld en moest door de verzekeraar ongedaan worden gemaakt.
Wat kunt u doen?
Een verzekeraar, en dus ook een gevolmachtigd agent, heeft het recht om een verzekering op te zeggen, maar het is essentieel om een duidelijke reden te verstrekken. Dit voorkomt onnodige onzekerheid en discussie achteraf.
De uitspraak onderstreept dat contractsvrijheid niet onbegrensd is. Opzeggingen moeten in lijn zijn met de redelijkheid en billijkheid. Onterechte of slecht onderbouwde opzeggingen kunnen leiden tot klachten en reputatieschade. Een open en eerlijke communicatie voorkomt onnodige escalaties en versterkt het vertrouwen in de
De Gedragscode van het Verbond van Verzekeraarsverplicht verzekeraars om heldere en open communicatie te hanteren. Dit geldt ook voor de gevolmachtigd agenten die handelen namens een bij het Verbond aangesloten verzekeraar.
Wat kan SVC voor u betekenen?
SVC ondersteunt gevolmachtigd agenten bij het naleven van wet- en regelgeving en het optimaliseren van hun bedrijfsvoering. Via het SVC Kennisportal bieden wij actuele inzichten, praktische richtlijnen en best practices. Wilt u meer informatie of een vrijblijvende demonstratie? Neem dan contact met ons op.