De nieuwste cijfers van de derde PE-periode, afkomstig uit het rapport van het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD), laten zien dat het belang van periodiek toetsen van financieel adviseurs onverminderd groot is. Ruim 90 procent van de deelnemers aan het PE-examen behaalt een positief resultaat, wat bevestigt dat de meeste adviseurs goed op de hoogte blijven van de actuele wet- en regelgeving. Toch blijft het voor vergunninghouders een uitdaging om ervoor te zorgen dat alleen medewerkers met de juiste bevoegdheid advies geven.
PE-examens
PE zorgt ervoor dat financieel adviseurs hun kennis en vaardigheden op peil houden. Met het PE-examen wordt getest of medewerkers nog goed op de hoogte zijn van de wet- en regelgeving, ontwikkelingen in de markt en vakinhoudelijke kennis. Zo wil de toezichthouder voorkomen dat klanten ondeskundig of onvolledig advies krijgen.
Uit de resultaten van de derde PE-periode, die het CDFD heeft gepubliceerd, blijkt dat de toetsing nog altijd streng is. De overgrote meerderheid van de kandidaten slaagt, maar het is van belang dat vergunninghouders deze examens met de nodige aandacht behandelen en de voortgang monitoren.
Onbevoegd advies: een risico voor vergunninghouders
Het blijft een risico dat medewerkers zonder een geldige PE-certificering of zonder de juiste bevoegdheid toch advies geven. Dit kan leiden tot verkeerd of onvolledig advies, met mogelijk reputatieschade en sancties van de toezichthouder als gevolg.
Daarom is het de verantwoordelijkheid van vergunninghouders om interne processen in te richten die ervoor zorgen dat alleen bevoegde medewerkers advies geven. Dat betekent onder andere dat medewerkers op tijd en succesvol hun PE-examens moeten afleggen en dat hun bevoegdheden binnen de organisatie duidelijk zijn vastgelegd en regelmatig worden gecontroleerd.
Preventie en toezicht: maatregelen voor vergunninghouders
Om onbevoegd advies te voorkomen is het voor vergunninghouders van belang om:
- De examenstatus en certificering van medewerkers te monitoren;
- Duidelijke afspraken te maken over wie welke adviestaken mag uitvoeren;
- Periodiek interne controles uit te voeren op de naleving van bevoegdheden;
- Medewerkers actief te informeren en stimuleren deel te nemen aan PE-trajecten;
- Tijdig maatregelen te nemen bij signalen van onbevoegd handelen.
Het niet naleven van deze verantwoordelijkheden kan leiden tot ingrijpende maatregelen van de toezichthouder, waaronder boetes of het opleggen van andere sancties.
Wat betekent dit voor uw organisatie?
Als vergunninghouder bent u verantwoordelijk voor het waarborgen van de deskundigheid binnen uw organisatie. Houd goed in de gaten of medewerkers de juiste certificeringen en bevoegdheden hebben en help hen waar nodig met het behalen van PE-examens. Zo voorkom je dat er onbevoegd advies wordt gegeven en zorg je voor een betrouwbare dienstverlening.
Wat kan SVC voor u doen?
SVC Groep werkt voor diverse organisaties in de financiële dienstverlening en is nauw betrokken bij ontwikkelingen in de branche. Wij geven trainingen en opleidingen, onder andere als auteur en docent bij NIBE-SVV en als trainer voor de permanente educatieprogramma’s van de SAR. Zo zorgen we dat medewerkers goed worden voorbereid en up-to-date blijven.
Wij kunnen u helpen met het implementeren van compliancevereisten, zoals het opstellen en uitvoeren van een Privacy- en informatiebeveiligingsaudit, het uitvoeren van een risicoanalyse en het aanbieden van ons SVC Kennisportal. Dit portal is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van regelgevende instanties en biedt toegang tot procedures en formulieren die betrekking hebben op risicobeheersing en informatiebeveiliging.
Voor meer informatie over onze dienstverlening en de kosten kunt u contact met ons opnemen via e-mail: compliance@svcgroep.nl of telefonisch: 033-433 15 57.