Compliance

Wat betekent AFM-boete voor Bux voor adviseurs en bemiddelaars?

24 maart 2025

Wat betekent AFM-boete voor Bux voor adviseurs en bemiddelaars?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een boete van €1.600.000 opgelegd aan BUX B.V. wegens het overtreden van het provisieverbod in de periode van 1 januari 2022 tot en met 20 april 2023. Dit besluit heeft geeft richting aan leadvergoedingen die hypotheekadviseurs en adviseurs in impactvolle en complexe financiële producten betalen. Hoe kunnen zij boetes voorkomen en wat betekent dit voor de leadvergoedingen die zij betalen?

Waar gaat de boete voor BUX over?

BUX, een online broker met een vergunning van de AFM, bood haar diensten aan via execution only. Om nieuwe klanten te werven, maakte BUX gebruik van een ‘Vriendenprogramma’ en een ‘Affiliate-programma’. Hierbij ontvingen bestaande klanten, finfluencers en vergelijkingswebsites een vergoeding voor het aanbrengen van nieuwe klanten. Dit soort vergoedingen, waarbij een financiële prikkel wordt gegeven voor het werven van nieuwe klanten, is in strijd met het provisieverbod uit artikel 168a BGfo. De AFM oordeelde dat deze prikkels het klantbelang in gevaar kunnen brengen en legde daarom de boete op.

Wat betekent dit voor adviseurs en bemiddelaars?

Het provisieverbod is ook van toepassing op hypotheekadvies en complexe en impactvolle financiële producten. Dit betekent dat hypotheekadviseurs zeer voorzichtig moeten zijn met leadvergoedingen. Als een adviseur bijvoorbeeld een vergoeding betaalt aan een leadgenerator of vergelijkingssite op basis van het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek of financieel product, kan dit als een verboden provisie worden aangemerkt.

Volgens de AFM-publicatie over bemiddelen en leadvergoedingen kan er sprake zijn van bemiddelen als er meer dan alleen contactgegevens worden doorgegeven. Bijvoorbeeld als er al informatie over de klantbehoeften wordt verzameld en doorgestuurd. Dit kan ertoe leiden dat een leadgenerator een vergunningplichtige activiteit verricht, waarvoor geen provisie mag worden ontvangen.

Wat kunt u doen?

Om boetes te voorkomen, moeten adviseurs kritisch kijken naar de manier waarop zij leads verkrijgen en belonen. Let op de volgende punten:

Vermijd prestatiegerelateerde vergoedingen: Als leadvergoedingen afhankelijk zijn van het daadwerkelijk afsluiten van een hypotheek of een ander impactvol of complex financieel product, dan bestaat eerder het vermoeden van provisie voor bemiddeling. In verband met het provisieverbod is dit niet toegestaan.

Beperk de verzamelde klantinformatie: Wanneer een leadgenerator meer dan alleen NAWTE-gegevens doorgeeft, kan dit bemiddelen zijn en onder het provisieverbod vallen.

Werk samen met transparante leadgeneratiepartijen: Zorg ervoor dat leadgeneratiepartners zich houden aan de wetgeving en niet onbewust bemiddelen zonder vergunning.

Wat kan SVC voor u doen?

De reikwijdte van bemiddelen en leadvergoedingen blijven een zeer ingewikkeld speelveld. Dit is één van de onderdelen die standaard wordt beoordeeld in de Keurmerkaudit. Bij een Keurmerkaudit beoordelen wij naast de bedrijfsvoeringsaspecten ook een aantal adviesdossiers. Dit geeft u zekerheid dat u zich aan de wettelijke bepalingen houdt. Wilt u meer informatie over onze Keurmerkaudit of leadvergoedingen? Neem dan contact met ons op.

Support
Support op afstand

Bij SVC helpen wij u graag verder met support op afstand kunnen wij met u meekijken en u beter van dienst zijn. 

 

Vragen?

Neem contact met ons op.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!