Als VvE-beheerder bemiddel je volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in verzekeringen (zie de Q&A van de AFM hierover). Dit betekent dat je moet beschikken over een Wft-vergunning om te mogen bemiddelen. Veel VvE-beheerders zijn hiervoor aangesloten op de collectieve vergunning van een bemiddelaar in verzekeringen. Deze vergunninghouder is ervoor verantwoordelijk dat de bij haar aangesloten ondernemingen voldoen aan de bepalingen van het Gedragstoezicht.
SVC Compliance heeft een programma samengesteld waarmee de vergunninghouder comfort krijgt bij de naleving van de wet- en regelgeving van de bij haar aangesloten VvE-beheerders. Dit programma bestaat uit de volgende onderdelen:
- SVC Kennisportal: Zowel de vergunninghouder als de VvE-beheerder krijgen toegang tot het SVC Kennisportal. Hierin is een online dossier per aangesloten VvE-beheerder opgenomen, een handboek voor VvE-beheerders en alle benodigde informatie en checklists voor de aangesloten VvE-beheerders;
- Self assessment: SVC voert twee jaar achtereen een self assessment uit bij de VvE-beheerder. De VvE-beheerder wordt uitgenodigd om een online vragenlijst in te vullen in de SVC Audittool. Deze vragenlijst bevat alle relevante vragen om na te gaan of de VvE-beheerder voldoet aan de Wft. Ook wordt de VvE-beheerder verzocht om de antwoorden te voorzien van auditbewijs om de gegeven antwoorden te valideren. SVC beoordeelt de antwoorden en het auditbewijs en brengt een rapport van bevindingen uit aan zowel de vergunninghouder als de VvE-beheerder. Het rapport bevat niet alleen de bevindingen, maar ook praktische adviezen om te kunnen voldoen aan de wettelijke bepalingen of om de dienstverlening te verbeteren;
- Audit: Eens in de drie jaar wordt door een auditor van SVC, een bezoek op locatie uitgevoerd. Naast het doornemen van de vragenlijst verricht de auditor steekproeven om vast te stellen of de VvE-beheerder aan eisen van de Wft voldoet. Van de audit wordt net als bij het self assessment een rapport van bevindingen opgesteld voorzien van praktische adviezen.
Het beheersingsprogramma betreft een driejarig abonnement. De kosten voor dit abonnement bedragen € 494,- per VvE-beheerder (tot maximaal 10 mederwerkers) en € 615,- (voor VvE-beheerder > 10 medewerkers) per jaar*.
N.B. Beschik je als VvE-beheerder zelf over een vergunning? Ook dan kan ons beheersingsprogramma erg waardevol zijn om er zeker van te zijn dat je voldoet aan de Wet op het financieel toezicht (Wft).
Klik hier om het beheersingsprogramma af te sluiten. Wilt u meer informatie? Neem dan
contact met ons op.
* De genoemde tarieven betreffen de tarieven van 2025. SVC indexeert jaarlijks haar tarieven aan de hand van de CPI-prijsindex van november.